Monday, March 18, 2013

Cara Pemasangan Lampu Automatik yang ekonomi..


Adakah anda berpuas hati meninggalkan rumah dalam kegelapan bila balik kampung? Atau membiarkan lampu terpasang 24 jam sepanjang anda tiada di rumah?
Sebenarnya ramai yang teringin nak memasang timer yang boleh menghidup dan memadam lampu mengikut masa yang ditetapkan. Kalau teringin tapi tak tahu caranya, ikutilah panduan mudah ini.
Kalau suis lampu anda tidak seperti di atas - dekat dengan 13 amp wall socket – tak mengapa. Anda masih boleh menggunakan extension plug & socket. 
Kalau suis dan socket seperti di atas, anda tidak memerlukan wayar yang panjang. Sambung wayar seperti diatas…ke terminal hidup (yang ada fius). 
Hujung wayar yang satu lagi, sambung ke ‘connector’. 
Di belakang suis lampu, lazimnya ada dua batang wayar berwarna putih. Sebelah bawah ialah wayar hidup yang sentiasa ada current. Sebelah atas adalah wayar yang disambung ke lampu dan current hanya akan mengalir bila suis lampu di pasang (on).
Tanggalkan wayar yang di atas – seperti dalam gambar. 
Masukkan wayar yang telah ditanggal ke ‘connector’ dan ketatkan. 
Begitu mudah kan? Lepas itu set lah timer mengikut kehendak anda. Insyaallah ia akan patuh mengikut arahan…menghidup dan mematikan lampu seperti yang ditetapkan.
Timer yang admin guna dibeli di Carrfour masa sedang offer…RM9 sahaja. 
Gambar di atas diambil sekitar jam 6.30 pagi tadi, beberapa minit sebelum timer off.
Anda boleh juga memasang timer untuk lampu dalam rumah, setidaknya tidaklah rumah bergelap.
“Aku tak pandailah. Tak berani dengan current lah…” Kalau tak pandai boleh belajar. Cuba perhatikan pekerja Indon yang datang ke Malaysia, mereka langsung tak ada pengalaman tapi boleh membuat pelbagai kerja, hatta membuat pendawaian letrik sekalipun.
Tak berani dengan current? Mudah aje. Sebelum memulakan kerja, off suis utama atau suis di fuse box yang dikhususkan untuk lampu sahaja.
“Kalau orang lain boleh buat, kenapa aku tidak?” Sekiranya anda amalkan prinsip itu dalam kehidupan seharian, Insyaallah, anda akan dapat menerobos keluar dari kepompong yang membelenggu majoriti orang Melayu.
Ingatlah: Perjalanan seribu langkah bermula dengan langkah pertama.
Tips yang sangat berguna, admin pn cuba mmg terbaik..

4 comments:

  1. Salam tuan..timer ni tuk on shje ke?ke boleh tuk on off?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. boleh ajar macamana nk set time tue..sy dh beli tapi tak tahu guna

    ReplyDelete
  3. boleh ajar macamana nk setting timer tue...sy dh beli tapi tak tahu guna

    ReplyDelete

Berminat membeli barangan cetak baju #CETAKBAJUSENDIRI #BUATDUIT Seperti ini? Daftar & login di portal rasmi kami ...