Saya juga bergelar graduan,
Zaman sekarang ini, amat susah nak cari kerja..Jika ada segulung jazah belum tentu kita boleh dapat kerja, Rasa bersyukur and happy sangat bila dah dapat kerja, Tapi timbul pula masalah lain iaitu pendapantan/gaji mesti jer rasa tak cukup bila tiba hujung bulan.. akhirnya anda berhasrat untuk mencari kerja part time..so ini lah peluang anda mudah dan flexsible.. kedai?? boleh operate kat tepi dapur jer hehe..cuba sekarang...kalau tak anda yang akan rugi..kenapa perlu pilih bidang cetakan?? kerana keuntungan dari 30%,60% & 100%.. tak percaya boleh tgk kat Ac Pecah Rahsia ni pengalaman saya sendiri.. korang leh cuba..usha berterusan + keyakinan + doa = kejayaan. Mulakan langkah pertama anda dengan membeli SET ASAS SILKSCREEN kami.

Monday, January 28, 2013

MEMAHAMI ALAT DAN BAHAN CETAKAN SILK SCREEN


1.RUBBER DYE
-Terdapat 2 jenis rubber dye (RD) yang biasa diguna iaitu RD 120 dan RD 200.RD sesuai diguna untuk semua jenis kain.
-RD 120 diguna untuk dicampurkan dengan pewarna / pigment colour dan juga diprint sebagai latar belakang
-RD 200 diguna untuk putih sahaja.


2.TC DYE
-TC dye bersifat lebih cair dan berbau seperti minyak tanah. Ia hanya sesuai untuk kain warna putih sahaja.
-Kain Skrin yang diguna untuk TC dye hendaklah yang lebih halus berbanding dengan RD.


3.DYE FOAM
-Diguna untuk membuat cetakan timbul (emboss).Ia perlu dicampur ke dalam RD dahulu.
-Selepas cetakan telah kering, tekan dengan seterika sederhana panas barulah cetakan tadi akan timbul.


4.BINDER
-Ia diguna untuk melembutkan dye yang telah pekat.
-Bentuknya seperti susu cair.


5.GLOW IN THE DARK
-Berfungsi untuk kelihatan cerah di dalam gelap.Tapi sebelum tu, ia kena berada tempat cerah dahulu untuk menyerap cahaya.
-Ia hanya boleh dicampur dalam dye putih sahaja.


6.PHOTO EMULSI
-Diguna bersama dengan Sensitiser dengan kadar nisbah 10:1 iaitu kalau 10 sudu photo emulsi bermakna 1 sudu Sensitiser.
-Gaul h
ingga sebati dan biarkan selama 10 minit.

7.HARDENERS
-Berfungsi untuk menguatkan blok yang telah siap supaya tidak mudah tanggal.
-Ia perlu disapu pada blok. Keringkan dahulu blok tersebut dan barulah sapu hardener. Sapu kedua-dua belah dan keringkan semula. Lebih elok jika dijemur panas matahari.


8.CLOROK
-Ia diguna untuk mencuci blok yang tidak menjadi.
-Tidak berkesan untuk mencuci blok yang telah lama.
-Tidak boleh diguna terlalu banyak/kerap kerana menyebabkan kain skrin akan koyak.


9.SEKUJI
-Diguna untuk menarik dye pada blok.
-Perlu dibasuh dengan segera supaya dye tidak keras pada sekuji.


10.PENGERING RAMBUT
-Diguna untuk mengeringkan sapuan emulsi sebelum proses expose.
-Juga untuk mengeringkan dye yang telah diprint sekiranya perlu print sekali lagi diatas design tersebut.

1 comment:

  1. Minta pencerahan. Sapuan hardener slps atau sblm sapuan photo emulsion atau blok kosong?

    ReplyDelete

Pembekal alatan cetakbaju sendiri berserta CD Manual | Menerima tempahan cetak baju | Kursus Asas Cetak Baju Sendiri

Sila lawati portal kami untuk sebarang semakan harga, senarai barangan, Order & Pembayaran www.cetakbaju2u.biz
hotline:- 019-6920509

TAHNIAH!!!

Kerana anda berusaha untuk mengetahui satu teknik cetakan yang amat menarik lagi menguntungkan iaitu teknik cetakan 'silkscreen' untuk t-shirt.Teknik ini juga dikenali sebagai teknik cetak ajaib kerana tanpa menggunakan mesin atau sebarang peralatan canggih anda masih mampu serta berpeluang mencetak gambar-gambar menarik yang anda hasilkan sendiri dan tidak terdapat di mana-mana kedai.Kini anda berpeluang merialisasikan lukisan dan gambaran anda sendiri di atas t-shirt, seluar, tuala, beg, topi dan apa sahaja yang anda inginkan.wow!! Sungguh mengagumkan dan kini anda sudah tentunya tidak sabar untuk mempelajarinya.

"All item copyright by cetakbaju2u.blogspot.com"