Wednesday, January 30, 2013

Sumber Inspirasi Cetak Baju Sendiri














Nota:-
 Semua gambar-gambar tersebut adalah rujukan dalam internet, anda boleh click kepada gambar dan lihat url ada gambar tersebut untuk tahu dengan lebih detaild(watermark pada gambar tidak dibuang sbg rujukan anda), gambar-gambar ini sekadar memberi inspirasi kepada anda semua di luar sana untuk menceburi bidang ini..memang berbaloi bila dah established macam mereka.. jom cuba....


Tuesday, January 29, 2013

Pentingnya Ilmu

Kepentingan ilmu dalam kehidupan seharian, tidah semestinya kita belajar "A" kita wajib beberja dalam bidang "A", namun ilmu yang kita belajar itu boleh disuai padankan degan keperluan semasa. yang penting kita harus mencari kelainan pada setiap kerja yang kila lakukan, nescaya disitu ada rezeki kita. Jangan kita lihat orang berjaya kebulan kita pun nak ke bulan, malahan di bumi masih terbentang luas ruang-ruang yang belum diterokai. :-)



Sama juga dengan bidang silkscreen, anda tidak perlu pandai, baru boleh menceburi bidang ini, malahan jika ada usha dan minat semestinya boleh. Orang kata tak cuba tak tahu dah cuba baru tahu..



Monday, January 28, 2013

Update Iklan progress




Advertising ready on release..

ON STOK: DYE COLOUR GREEN,BLACK,RED, BLUE




ON STOK: DYE COLOUR GREEN,BLACK,RED, BLUE (GRAB NOW!!)



MEMAHAMI ALAT DAN BAHAN CETAKAN SILK SCREEN


1.RUBBER DYE
-Terdapat 2 jenis rubber dye (RD) yang biasa diguna iaitu RD 120 dan RD 200.RD sesuai diguna untuk semua jenis kain.
-RD 120 diguna untuk dicampurkan dengan pewarna / pigment colour dan juga diprint sebagai latar belakang
-RD 200 diguna untuk putih sahaja.


2.TC DYE
-TC dye bersifat lebih cair dan berbau seperti minyak tanah. Ia hanya sesuai untuk kain warna putih sahaja.
-Kain Skrin yang diguna untuk TC dye hendaklah yang lebih halus berbanding dengan RD.


3.DYE FOAM
-Diguna untuk membuat cetakan timbul (emboss).Ia perlu dicampur ke dalam RD dahulu.
-Selepas cetakan telah kering, tekan dengan seterika sederhana panas barulah cetakan tadi akan timbul.


4.BINDER
-Ia diguna untuk melembutkan dye yang telah pekat.
-Bentuknya seperti susu cair.


5.GLOW IN THE DARK
-Berfungsi untuk kelihatan cerah di dalam gelap.Tapi sebelum tu, ia kena berada tempat cerah dahulu untuk menyerap cahaya.
-Ia hanya boleh dicampur dalam dye putih sahaja.


6.PHOTO EMULSI
-Diguna bersama dengan Sensitiser dengan kadar nisbah 10:1 iaitu kalau 10 sudu photo emulsi bermakna 1 sudu Sensitiser.
-Gaul h
ingga sebati dan biarkan selama 10 minit.

7.HARDENERS
-Berfungsi untuk menguatkan blok yang telah siap supaya tidak mudah tanggal.
-Ia perlu disapu pada blok. Keringkan dahulu blok tersebut dan barulah sapu hardener. Sapu kedua-dua belah dan keringkan semula. Lebih elok jika dijemur panas matahari.


8.CLOROK
-Ia diguna untuk mencuci blok yang tidak menjadi.
-Tidak berkesan untuk mencuci blok yang telah lama.
-Tidak boleh diguna terlalu banyak/kerap kerana menyebabkan kain skrin akan koyak.


9.SEKUJI
-Diguna untuk menarik dye pada blok.
-Perlu dibasuh dengan segera supaya dye tidak keras pada sekuji.


10.PENGERING RAMBUT
-Diguna untuk mengeringkan sapuan emulsi sebelum proses expose.
-Juga untuk mengeringkan dye yang telah diprint sekiranya perlu print sekali lagi diatas design tersebut.

Kelas Asas Cop Baju Sendiri kini dibuka bagi PENDAFTARAN 2013



Kepada yang berminat tempahan bagi kelas asas cetakan baju menggunakan teknik silkscreen kini dibuka,
Kelas bagi sesi MARCH 2013

Tarikh yang tersenarai..
  1.  03/03/13
  2.  04/03/13
  3.  10/03/13
  4.  11/03/13
  5.  17/03/13
  6.  18/03/13
  7.  24/03/13
  8.  25/03/13
  9.  31/03/13

Lokasi
Kota Bharu (Halaman Rumah Saya, dapat jimat kos hehe).


Berminat???

Tempahan
 boleh di buat dengan emailkan nama & No Hp ke (shanusi_alsharee@yahoo.com)

Siapa cepat dia dapat..Siapa lambat dia kena tunggu hehe..






Saturday, January 26, 2013

Design request - din



Short T-Shirt (white Version)


Long T-shirt


Short T-shirt (Black Version)


Southern Tigers Version


  • Harga pendek RM17
  • Panjang RM22
  • Berkolar Rm23
Note: 
3 tone warna (Biru, Merah,Putih, Kuning)
Lagi banyak order lagi murah hehe..



Friday, January 25, 2013

Jom belajar bikin baju sendiri..


Dah siap untuk testing


Cantinyaer long table saya hehe..


Ini tools kesayangan sy :-)

Meja kelas

Fisrt Layer

Testing Board

2 frame finished..

Tuesday, January 22, 2013

Pewarna untuk fabrik

Contoh pewarna debu yang pengilang batik guna.

Macam-macam pewarna batik, batik natural warna alami dan batik sintetis dengan zat warna tekstil

Ada customer bertanyakan pasal pewarna fabrik, kain @ benang, untuk jumlah yang banyak  pewarna(pigment color) tidak sesuai, ini kerana akan turun jika tidak dicampur terlebih dahulu dengan rubber dye. Ini kerana sifat ruber dye adalah memegang warna tersebut. Kaedeh yang terbaik saya cadangkan anda membeli pewarna yang di gunakan oleh pengilang batik, warnaya terang dan susah turun, di samping kosnya jauh lebih murah dalam RM8 per kg (dalam bentuk debu). tapi saya tak jual lah sbb di luar bidang hehe.. apa pun harpan saya info ini dapat membantu anda yer.. selamat maju jaya semua..

Yamaha Endoro Club Final Design






Yamaha Endoro Club final design, semalam baru desiign hari ini dah ada order hehe..nantikan on shirt production. yang pasti admin akan pakai satu jgan jelous.. hehe..

Monday, January 21, 2013

upgrade baju motorcross club..maklum la admin minat moto hehe

Design 1




Design 2

Upgrade baju motorcross club..maklum la admin minat moto hehe..ni kalau ada org tgk ni meleh dia nk jugak hehe.. Jom la wahai sang layar kita tgk moto bike sape lagi cun hihi

Registration Mark untuk printing 7 warna silkscreen


Gunakan regisrtration unit untuk tetapkan setiap kedudukan blok, waalau pun kita pakai banyak block tidak menjadi maslaah.. kerja-kerja printing akan menjadi senang dan terurus.. sesuia untun long table & regular table..

Sunday, January 20, 2013

Tips : Susah mencari Photo Imution & sentitiser???

Ok hari ini saya bagi lagi satu tip apabila susah untuk mencari photo imultion, anda boleh menggunakan Stickers , tampal kan image pada Stickers  an potong ikut kehendak anda, dan selepas itu tampal pada blok anda, kemaskan dengan soletip bahagian tepi..traaaaaa... dh siap.. ok disini saya bagi kelebihan & kekurangan Photo Imultion & Stickers 



PHOTO IMULTION

Kelebihan
  • Cepat.
  • Dapat design Image yang sukar (lebih Praktikal).
  • Jimat Masa & tenaga.
  • Blok boleh simpan lama.

Kekurangan
  • Mahal.
  • Sensetif pada cahaya (ada tempoh masa seteleh di bancuh).
  • Kena cuci jika hendak recycle.
  • Hanya di jual di kedai silkscreen

VS



STICKERS

Kelebihan
  • Murah
  • Senang dibeli.
  • Perlukan pisau kecil dan Stickers sahaja.
  • Boleh di beli dimana sahaja.

Kekurangan
  • Agak rumit untuk design (sesuai untuk artwork yang besaiz besar)
  • tidak tahan lama (akan tertangal jika terkena air selalu)
  • Perlukan seni memotong
  • Lambat
  • Tidak dapat buat pada image yang kecil



Rumusan
Jadi secara rumusanya anda pilih nak guna teknik yang mana, mengikut keperluan & budget anda. Selamat mencuba :-)


Postage Barangan Cetak Baju Sendiri Ke mana sahaja yahooo..(Baju Kosong, Blok Frame, Rubber Dye, Alatan Silk Screen, Ebook, Manual, Table Glue, sentitiser, Photo Imultion, Pigment Color, Sutera Saring, butterfly clamp, Meja expose dll)


Ada yang bertanya, boleh kah barang di pos ke sabah &  sarawak???

Berikut adalah tempat yang boleh kami pos produk ini..
  1. Kelantan
  2. Terenganu
  3. Pahang
  4. Perlis
  5. Johor
  6. Selangor
  7. Kuala Lumpur
  8. Melaka
  9. Pulau Pinang
  10. Perak
  11. Kedah
  12. Sabah 
  13. Sarawak
  14. Dll (Yang ada perhidmatan postage)

Tempat-tempat berikut kami tidak pos.
  1. Pluto
  2. Marikh
  3. Kutub Utara
  4. Kutub Selatan
  5. Dan Tempat-tempat yang tidak menyediakan perhidmatan Postage hehehe gurau-gurau je..lawak pagi-pagi ni..




Siti Julia - Kuala Terenganu, Set Cetak Baju Sendiri (Ekonomi)









Selamat mencuba & maju jaya, dari admin cuba sampai jd k ..:-)

Nota 
Untuk pigment(pewarna ) hanya boleh di campur dengan Rubber dye 120 yang botol besar tu sahaja.. Ruber Dye 200 hanya untuk warna putih.

Saturday, January 19, 2013

Cetak Baju Sendiri (Set Alatan Asas)



Jom buat baju sendiri..seronok bila dapat buat design sendiri..duit pon masuk..hehehe..

Friday, January 18, 2013

Alatan Cetak Baju Sendiri

1. Alatan asas untuk cetak baju sendiri (Frame,  kain mesh, stapler Gun, image)


2. Photo Imultion & Sentitiser

3. Meja Exposed

4.Siap..

sumber dari internet.

SET ASAS CETAK BAJU A (TEOH CHIN , SELANGOR)

Berminat membeli barangan cetak baju #CETAKBAJUSENDIRI #BUATDUIT Seperti ini? Daftar & login di portal rasmi kami ...