Saya juga bergelar graduan,
Zaman sekarang ini, amat susah nak cari kerja..Jika ada segulung jazah belum tentu kita boleh dapat kerja, Rasa bersyukur and happy sangat bila dah dapat kerja, Tapi timbul pula masalah lain iaitu pendapantan/gaji mesti jer rasa tak cukup bila tiba hujung bulan.. akhirnya anda berhasrat untuk mencari kerja part time..so ini lah peluang anda mudah dan flexsible.. kedai?? boleh operate kat tepi dapur jer hehe..cuba sekarang...kalau tak anda yang akan rugi..kenapa perlu pilih bidang cetakan?? kerana keuntungan dari 30%,60% & 100%.. tak percaya boleh tgk kat Ac Pecah Rahsia ni pengalaman saya sendiri.. korang leh cuba..usha berterusan + keyakinan + doa = kejayaan. Mulakan langkah pertama anda dengan membeli SET ASAS SILKSCREEN kami.

Wednesday, September 19, 2012

Soalan Lazim Dari Pelanggan

Q. NAK TANYE KIT PERMULAAN CETAK BAJU ADA LAGI TAK?

JAWAPAN:

Stock kit permulaan cetak baju sentiasa ada, :-) Jika barang tiada stok kami akan naikan notis dari masa ke semasa.

Q.DISAMPING KEGUNAAN SENDIRI KEMANA BOLEH SAYA JUAL PRODUK  SAYA(COP BAJU)?


JAWAPAN:
Yes, Soalan ni bagus, ianya bergantung kepada anda, sama ada sekolah, badan-badan kerajaan, swasta, politeknik, universiti dan lain-lain. selalunya bila dah ada produk anda boleh bagi sample pada customer untuk tempahan. apa pun ianya terpulang kepada inisiative dan kerajinan anda membuat promosi (jika terjumpa lubuk bisness @ customer memang tak menang tangan ini pengalaman saya sendiri)

"Dari hobi boleh menjana pendapatan, best apa."




Q.SAYA TIDAK TAHU MEMBUAT BLOK, TETAPI SAYA NAK CETAK BAJU UNTUK DI JUAL MACAM MANA?

JAWAPAN:
Anda boleh tempah blok dengan kami


Q. MACAM MANA DENGAN HARGA? 

JAWAPAN
   
Set asas cetak baju, RM100
- Photo Imultion + sentitiser
- Sutera saring 1 meter
- Rubber dye 0.5 kg
- Sekuji 4"
- PERCUMA CD MANUAL
- Hardener botol kecik (bulan ini sahaja)

Postage
 Semenanjung RM20
 sabah dan sarawak RM27
*By Hand KELATAN SAHAJA RM100



Q. APA YANG TERDAPAT DALAM SET ASAS SILKSCREEN? 

JAWAPAN
   
Set asas cetak baju, RM100
- Photo Imultion + sentitiser
- Sutera saring 1 meter
- Rubber dye 0.5 kg
- Sekuji 4"
- PERCUMA CD MANUAL

Set asas cetak baju  - Image

p/s : Barang adalah sama macam gambar diatas..


Q. BANYAK MANA BOLEH BUAT CETAKAN UNTUK SET ASAS? 

JAWAPAN:
Bergantung kepada size blok anda jika kecil boleh buat dalam 200-300 cetakan cth logo dll, jika image besar semestinyan akan banyak pakai dye. untuk set ini kain mesh 1meter cukup untuk buat blok size A4 10 unit.


QTEMPAHAN BLOK, BERAPA LAMAKAH MASA DIAMBIL UNTUK SIAP? 

JAWAPAN:
Bergantung kepada size da kerumitan sesuatu blog, jika image rumit 1-2 hari, jika sipple design 1 hari dah boleh siap, pos akan dilakukan sehari selepas blok anda siap, ini utuk memastikan blok anda betul-betul kering dan tahan dan terus boleh digunakan.



QJIKA PEMBELIAN BARANG BANYAK ADAKAH AKAN  DAPAT DISKAUN?  

JAWAPAN: 
Semestinya ada diskaun untuk anda..



Q. MACAM MANA SAYA NAK TAHU STATUS BARANG DAH HANTAR KE BELUM??

JAWAPAN: 
Kami akan selalu update status barang anda melalui blog. sebaik sahaja barang anda siap pakaging @pos kami akan SMS no rujukan pos untuk anda. Secara automatik anda boleh rujuk kepada perhidamtan pos, dari masa kesemasa.Mudah Bukan?:-)

1.) http://www.skynet.com.my/
2.) http://www.pos.com.my/pos/homepage.aspx
3.) http://www.citylinkexpress.com/


Q. MACAM MANA NAK BUAT MEJA EXPOSE PALING JIMAT??

JAWAPAN: 
Senang sahaja, letak bata kiri dan kanan, kemudian letak cermin diatas, selepas itu letak 2-4 biji lampu pendaflor yang pendek di bahagian bawah.Pastikan jarak antara cermin dan lampu 2"-3". Masa expose untuk setting ini 3-4 minute. Kena cuba sendiri untuk kepastian,



Q. NAK BELI BARANG SECARA BERASINGAN BOLEH TAK??

JAWAPAN: 
Ya, kami menjual item mengikut kehendak pelanggan, boleh customize bergantung kepada keperluan anda.



Q. DIMANA KEDAI TUAN??

JAWAPAN: 
Untuk makluman semua, kami menjual barangan secara online, dan segala stock kami hanya simpan dirumah, kami membuat order stock barangan  dari KL & china. Dari situ kami dapat jimatkan KOS, jadi harga yang anda beli pun lebih murah dari pasaran.



Q. BOLEH KAH KAMI JADI AGEN SET ASAS SILK SCREEN TUAN??

JAWAPAN: 

Ya, boleh anda boleh beli harga egen  set asas silkscreen hanya RM85 Free postage semenanjung sahaja. minimum order 10  SET. (Yuran RM15 SAHAJA Seumur Hidup)



Q. KENAPA BLOK SAYA TERSUMBAT??

JAWAPAN: 
Penggunaan blok hendaklah dengan cara yang betul, jika anda tidak menggunakan blok lebih dari 10 minit sila cuci blok anda untuk mengelakan ianya dari tersumbat. terdapat lagi satu  cara, anda boleh rendamkan blok anda kedalam besin atau bekas yang mengandungi air pastikan betul-betul tenggelam dan anda boleh cuci pada keesokan harinya(ini kes malas nk cuci la hehe).



Q. MACAM MANA NAK CUCI BLOK YANG TAK JADI??

JAWAPAN: 
Terdapat dua cara, iaitu cara murah dan cara mahal. Ianya bergantung kepada budget anda. untuk cara murah anda boleh menggunakan bahan peluntur@ clrox, sapu cecair tersebut biarkan selama 5 minit dan kemudian sental pelahan-lahan dengan menggunakan span.(ambil masa sedikit bergantung kepada  berapa tebal anda sapu photo imultion & sentitiser). Cara yang mahal gunakan stensil remover(sama jer mcm clorox fungsi dia).
Boleh rujuk cara ini.. P.S : Blok yang ada boleh dicuci dan diguna kembali..so jimat la kos untuk buat blok.




Q. MACAM MANA NAK TEST DYE@BLOK??

JAWAPAN: 
Senang sahaja, sapu diatas kain@baju lama, jika berpuahati baru apply ke baju yang betul.



Q. MENGAPA SAPUAN DYE KALI KEDUA LARI IMAGE??

JAWAPAN: 
Ok, pertama mungkin cara anda letak blok tidak tepat, kedua anda tidak menggunakan gam baju pada lapikan playwood@kotak ini menyebabkan bila anda mengankat blok baju juga tertarik dan seterusnya lari dari kedudukan asalnya.


Q. ADAKAN KAIN SUTERA SARING ADA DI JUAL DI KEDAI KAIN??

JAWAPAN: 
Kebanyakanya tidak dijual di kedai kain, kerana tidak ada orang beli untuk buat baju hehe, hanya dijual di kedai cetak baju sahaja.



Q. MACAM MANA NAK CAMPUR PHOTO IMULTION DENGAN SENTITISER??

JAWAPAN: 
Senang sahaja, 10:1 contoh photo imultion 10ml +  sentitiser  1ml. pastikan setiap campuran disimpan dalam botol berwarna gelap dan tidak tembus cahaya. jika terkena cahaya samalah macam anda dh expose..




Q. KENAPA BILA CUCI BLOK SELEPAS EXPOSED SEMUA TANGGAL??

JAWAPAN: 
Ada beberapa sebab kenapa image tersebut tanggal. Pertama mungkin sapuan photo imultion + sentitiser tidak kering 100%. Yang kedua cahaya expose tidak cukup terang (lampu anda sedikit @ terlalu jauh kena semak balik plan lampu anda). Ketiga mungkin tempoh masa expose tidak cukup, bergantung dengan spesifikasi meja exposed anda. (boleh rujuk paln kami disini)



Q. MINYAK APA YANG DI TUANG SEMASA EXPOSE??

JAWAPAN: 
Minyak masak digunakan semasa expose untuk, menjadikan image pada kertas anda traparent dan tembus cahaya(ini cara murah), cara mahal boleh beli palstik trasparent injet atau laser RM100 1packet (so tak perlu taruk minyak lagi terus exposed fungsinya sama jer denga cara yang murah). so terpulang kepada anda cara mana yang anda inginkan..




Q. KENAPA BARANG LAMBAT SAMPAI

JAWAPAN: 
Kamai akan terus post jika pembayaran telah dibuat, biasanya service provider yang lewat hantar, kemungkinan semasa penghantaran mereka tidak dapat menghubungi atau tiada respond dari pihak tuan. walau bagaimana pun anda boleh semak status barang menggunakan no rujukan yang kami bagi selalunya melalui SMS. Anda boleh pergi ambil terus di center postage terdekat jika barang itu sudah sampai, jika penghantarannya agak lama (biasanya mereka tunggu barang banyak baru hendak hantar ke lokasi tesebut..jimat minyak katanya..)apa pun anda boleh follow up mereka menerusi telefon  jika penghataran terlalu lama. biasa nya jika tiada apa-apa masaalah 2-3 hari sahaja..



Q. BOLEH UNTUNG KE BISNESS CETAK BAJU NI?

JAWAPAN: 
Ya! sudah tentu boleh!!! 
semua orang terutamanya golongan remaja memakai t-shirt. lebih-lebih lagi jika t-shirt itu tercetak corak yang mereka cipta sendiri kerana ia tidak di jual dimana-mana kedai diseluruh dunia. hanya pada anda sahaja mereka akan mendapatkannya dan sudah tentunya mereka tidak akan berfikir 2 kali untuk menempahnya pada anda walaupun anda meletakkan harga yang berganda mahalnya. jangan terperanjat jika t-shirt yang anda hasilkan mampu mencecah harga rm 100.00 sehelai. pelanggan anda nanti bukan sahaja dari orang perseorangan, tetapi dari golongan yang ramai seperti murid sekolah yang ingin menempah t-shirt kelas mereka, persatuan-persatuan dan kilang-kilang yang datang menempah t-shirt pada anda sehingga anda tidak mampu membuatnya tanpa pekerja dan akan memerlukan sebuah kedai untuk anda membuat urusan. sungguh menyeronokkan bila duit datang mencurah-curah kedalam poket anda. cuba anda bayangkan jika sekumpulan pelajar universiti yang datang menempah 100 helai baju untuk hari keluarga kampus mereka. dibaju tersebut mereka mahu cetak nama & logo persatuan serta nama ahli-ahli mereka.
andai kata harga yang anda letak lebih kurang rm17.00, (harga bergantung pada warna cetakan) ini bermakna keuntungan anda ialah
100 helai x rm 17.00 = rm1'700.00 (keuntungan anda ialah rm: 1'700.00 ).
satu tempahan anda boleh siapkan dalam masa 5-7 hari. jika dalam sebulan anda mendapat 5 tempahan seperti tadi! bayangkan keuntungan yang akan anda terima nanti. lumayankan?



Q. ADA FACEBOOK TAK, NAK ADD BANYAK NK TY NI HIHI?

JAWAPAN: 
Ya, ada.. anda boleh add kami "Cetakbaju Blogspot" autu terus layari
http://www.facebook.com/sutera.saring segala kemaskini maklumat, pertayaan boleh ditanya disini juga. Jika ada soalan boleh hubungi saya melalui email dan listkan setiap pertayaan.



Q. BOLEH TAK SAYA BANCUH SENTITISER + P.IMULTION TEMPAT TERANG? MASA EXPOSED BARU SAYA MASUK TEMPAT GELAP.

JAWAPAN: 
Tidak boleh! ini kerasa seteleh 2 chemical itu dicampur ianya akan sensetif pada cahaya , jika anda berbuat sedemikian campuran anda telah rosak! walau bagaimanapun jangan buang anda masih boleh menggunakanya untuk tujuan ,



Q. BLOG TUAN NI AKTIF KE?

Ya, blog kami makin mantanp dari masa kesemasa, untuk update news, tips dan dll kami cuba update setiap hari, boleh tengok date published,  Ini tips info kat internet, jika sesuatu update blog tu dah bertahun tak update tu maksudnya blog itu kemugkinan sudah tidak aktif lagi. sebaiknya ambil phone anda dan bertanya sebagai langkah berjaga-jaga dan mengelakan anda tertipu.



Q. TUAN NK JUAL TAK BLOG INI?

Ya jika kena dengan harganya, nilai blog ini sekarang 10k hehe ada berani?? Jika berminat boleh inform saya.(jika anda beli semua content hak anda, saya tolong tukar nama n contact no sahaja)




Q. SAPUAN SENTITISER+IMULTION KENA KEDUA-DUA BAHAGIAN KE?

Sebaik-baik sapuan, sekali sahaja je di bahagian luar SAHAJA, manakala sbelah dalam just ratakan tanpa bahan tersebut. Jika anda sapu di kedua-dua bahagian, sapuan akan jadi terlalu tebal & akan menyebbkan sukar semasa proses mencuci block, image sukar tanggal.




Q. SET CETAK BAJU BOLEH POS KE SABAH & SARAWAK?

Ya, kami pos ke semua tempat yang mempunyai perhidmatan postage, kecuali di planet-planet pluto & kutub utara/selatan hehe..





Q. APA NAMA GAM YANG DIGUNAKAN & FUNGSI DIA, ADA JUAL KAT KEDAI BIASA KE?


Nama gam tersebut table glu, fungsi memegang baju supaya sapuan dye berulang kali tidak bergerak, seterusnya menghasilkan sapuan yang cantik pada fabrik(sesuai untuk sapuan berulang kali). Selalu nya hanya dijual pada kedai silkscreen @ kedai cetak baju.





Jika ada soalan-soalan lain sila kemukakan ke ruangan komen@emailkan ke shanusi_alsharee@yahoo.com
@ isi form feedback ini "Click Feedback ini "



4 comments:

  1. assalammualaikum tuan, boleh saya tahu gam apa yang digunakan untuk lekat pada t-shirt dengan bord tu? ada jual tak di kedai2 biasa?

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum tuan, boleh tak tuan beri senarai barang2 beserta harga satu persatu.

    ReplyDelete
  3. Nama gam tu Table Glue..biasanya hanya jual di kedai silkscreen jer

    ReplyDelete
  4. Untuk detail barang n product boleh tinggalkan email anda kepda saya..nnt sy foward.

    ReplyDelete

Pembekal alatan cetakbaju sendiri berserta CD Manual | Menerima tempahan cetak baju | Kursus Asas Cetak Baju Sendiri

Sila lawati portal kami untuk sebarang semakan harga, senarai barangan, Order & Pembayaran www.cetakbaju2u.biz
hotline:- 019-6920509

TAHNIAH!!!

Kerana anda berusaha untuk mengetahui satu teknik cetakan yang amat menarik lagi menguntungkan iaitu teknik cetakan 'silkscreen' untuk t-shirt.Teknik ini juga dikenali sebagai teknik cetak ajaib kerana tanpa menggunakan mesin atau sebarang peralatan canggih anda masih mampu serta berpeluang mencetak gambar-gambar menarik yang anda hasilkan sendiri dan tidak terdapat di mana-mana kedai.Kini anda berpeluang merialisasikan lukisan dan gambaran anda sendiri di atas t-shirt, seluar, tuala, beg, topi dan apa sahaja yang anda inginkan.wow!! Sungguh mengagumkan dan kini anda sudah tentunya tidak sabar untuk mempelajarinya.

"All item copyright by cetakbaju2u.blogspot.com"

Read more: http://allbloggingtips.com/2012/04/17/jquery-popup-for-facebook-like-box-with-timer/#ixzz2T3rVu5Yv