Monday, May 14, 2012

e-book silkscreen percuma

LANGKAH 1

APA ITU MEJA EXPOSES?

Meja expose adalah teknik pengcahayaan ultra UV keatas blok yang talah di sapu campuran SENSITISER & PHOTO EMULTION. Cadangan meja expose yang effective 1. 5-6 biji   lampu kalimatan
 2. Cermin ketebalan 5mm
 3. Jarak lampu dan cermin 2”
 4. Tempoh expose( letak blok atas cermin) 3 minute.


LANGKAH 2 

Penyedian blok kayuCadangan size  A4 @ A3
Jika selesai membuat blok kayu ini, staplerkan  sutera saring  mengikut saiz blok. Semas stapler pastikan kain tersebut betul-betul tegang dan tidak beralun (penting bagi memastikan dye akan turun dengan senang)


Toturial 1: Contoh  Pemasangan Kain MESH


LANGKAH 3 

Campuran SENSITISER & PHOTO EMULTION (perlu dilakukan didalam bilik gelap @ mentol warna merah kerana bila di campur ianya sensetif pada cahaya lampu putih dan cahaya matahari)
Nisbah campuran adalah
·         SENSITISER =1
·         PHOTO EMULTION =10

·         -Gunakan shrink & penyuntik ubat (ada jual kat farmasi senang nak sukat)
·         -Setelah selesai campur biarkan selama 10 minit bagi dia sebati sebelum menggunakanya.
·         -Setelah selesai boleh sapukan campuran tadi ke blok yang telah siap di pasang kain saring -sutera.(boleh menggunakan pembaris plastik untuk ratakan sapuan)


Toturial 2: Cara sapuan photo imultion + sentitiser ke block
LANGKAH 4

Persedian untuk expose blok keatas meja expose.

·         Blok yang telah di sapu dengan campuran tadi keringkan dengan menggunakan Hair Deyer @ kipas.
·         Print design yang diinginakan kepada hitam putih. Pastikan warna nya tidak tembus cahaya (jika tidak susah nak tanggal)
·         Letakah  design yang telah di print tadi keatas meja expose. Tuangkan sedikit minyak masak keatas kertas tersebut untuk menjadikan ianya transparent.
·         Ambil blok yang telah kering tadi letakan keatas design anda. Tutup dengan kotak@ kertas keras seterunya tindih dengan benda berat agar kain bock betul-betl rapat dengan design anda.
·         Set kan masa 3 minit( bergantung kepada meja expose anda), setelah cukup masa angkat blok anda dan basuh dengan menggunakan air paip. Sehinggalah Nampak bayang-bayang desing anda(ghost image).
·         Untuk meanggalkan tempat-tempat yang kecil gunakan spray pam tangan (RM 2.50 jer).
·         Akhir sekali bilas blok anda dan biarkan kering dibawah sinar matahari (selelok-eloknya biakan selama 1 hari agar blok betul-betul kering)
·         Last sekali anda boleh gunakan blok tersebut untuk sapuan dye ke baju..Tamat.. Toturial 3: Cara exposed image ke block


Toturial 4: Cara cuci block yang sudah di exposed


Toturial 5: Cara cuci block untuk recycle block (yang ni pakai photo imultion remover)Toturial 6: Tahap advance cetak baju..amacam ada berani??Terbitan AC Jaya Trading, hanya RM10 untuk 100 orang pertama sahaja!
cepat sebelum harga kembai normal.Tidak rugi dalam pelaburan ilmu..Ringkasan EBook 
Ebook bermaksud buku yang ditulis secara softcopy, ianya berbentuk pdf, ciri-ciri buku panduan ini mengandungi  27 halaman mukasurat, yang mengandungi, sejarah silkscreen, Penyedian meja expose, model cadangan  & meterial, Penyedian block kayu(frame),Cara pemasangan sutera saring(mesh900), Cara sapuan Photo Imulation + sentitiser, cara expose image ke block, Cara mencuci image yang telah di expose, process kekemasan block dan touch-up, cara sapuan dye dengan betul, teknik penggunan 2 tone warna, Cara memcuci blok selepas digunakan, Rahsia biness cetak baju. amat sesuai kepada yang baru ingin berjinak-jinak dengan ilmu silkscreen.(Basic Step)


JIKA BERMINAT BOLEH BANKIN KE 
MOHD SHANUSI BIN MOHD AL-SHAREE
MAYBANK (164294281482 )
SHANUSI_ALSHAREE@YAHOO.COM*Selepas pembayan sila emailkan detail pembayan kami akan emailkan softcopy sejurus pembayan telah dibuat

Mula dijual hari ini 12/12/12
 Nota
  "Untuk rujukan yang lebih jelas boleh order kit permulaan tersebut. PERCUMA CD manual (versi video) cara menggunakan  kits asas silk screen A-Z" CD tersebut telah merangkumi keseluruhan kursus (RM350 Jika kursus emm untung ke rugi ek??)


8 comments:

 1. cepat beli sekarang..garenti puas hati..

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah.. semakin hari semakin ramai yang minat untuk menggunakan set ini. semoga berjaya semua..tidak paham??? boleh ty saya..yg mana boleh jawab sy cuba bantu anda..

  ReplyDelete
 3. e.book versi softcopy dlm process penyediaan..jika dah dah siap kami akan upload kan di blog ini harap maklum.

  ReplyDelete
 4. ebook telah mula dijual..jom beli tambah ilmu silkscreen ANDA srkg

  ReplyDelete
 5. SALAM. boleh post atau email kan sedikit snapshot beberapa bahagian page dr ebook? saya nak pasti apa yg saya beli itu memadai, sebab tuan hanya ceritakan tentang ebook tp produk saya x nampak. maaf tanya, sebab saya memang tgh mencari ilmu silkscreen.

  ReplyDelete
 6. Salam, Nayin Isnat, Jika betul-betul hendak belajar saya cadangakan beli set asas, InsyaAllah Boleh pandai. ebook sahaja tidak memadai, dalam set asas saya ada video sudah terang lagi bersuluh..

  ReplyDelete
 7. Salam.. boleh pm harge set asas..
  Saye berninat.. area johor

  ReplyDelete
 8. sya nk beli set asas
  area sabah poleh whatsapp
  01139004068

  ReplyDelete

TAN CHIN KEONG, Kudat SABAH (KAYU SEKUJI CETAK BAJU SENDIRI SILK SCREEN)

Berminat membeli barangan cetak baju??? #CETAKBAJUSENDIRI #BUATDUIT Seperti ini? Daftar & login di portal rasmi kami  www.cet...