Tuesday, May 22, 2012

Berniaga apa sahaja..yang penting halal



Done make simple t-shirt design to my son. it may simple but he loved it very much..love u syakir:-)
p/s: sambil-sambil habiskan dye yang dah di bancuh hehe.. xboleh simpan lama-lama nanti akan keras.

Serba sedikit tentang silkscreen (Info internet) sekadar berkongsi..


Selain daripada diberi nama silkscreen, ia juga dikenali sebagai serigraphy. Nama ini diberikan dari bahasa latin iaitu “seri” (silk) dan perkataan dari Greek iaitu “graphos” (melukis atau menulis). Di zaman dahulu penggunaan sutera (silk) itu adalah sebagai bahan untuk dijadikan cetakan. Namun demikian setelah masa berubah dengan kemajuan masa, maka ianya telah ditukarkan dengan penggunaan bahan sintetik. Penggunaan bahan ini juga mudah dan mempunyai ketahanan dalam menghasilkan karya.

Dalam penyediaan stensil imej untuk kerja-kerja silkscreen, imej mestilah berwarna hitam atau putih (samada untuk latar atau imej itu sendiri). Jika menggunakan komputer, digalakkan mencetak imej ke atas plastik lutsinar (transparency) atau tracing paper yang menggunakan perisian komputer seperti illustrator, coraldraw atau photoshop.

Bahan-bahan untuk membuat blok silkscreen dan lightbox kayu, ialah papan nipis atau papan, paku, penukul, staple gun, marker, playar ‘longnose’, gunting, skrew, skrew driver, measure tape, pembaris atau pembaris L, lampu kalimantang, gergaji, kayu (kayu jelutong senang digergaji) cermin lutsinar dan pisau. Light box (DIY) boleh dibuat sendiri dengan menggunakan lampu kalimantang sebagai sumber cahaya selain menggunakan cahaya matahari. Proses cetakan silkscreen ialah dakwat minyak (oil base) atau air (water base), squeegee, scop coater (pilihan), tape lutsinar, camca, spray gun atau spray, bekas plastik, photo emulsion, sensitizer dan hardener.

Photo emulsion berfungsi sebagai merakam imej seperti filem, sensitizer fungsi pelengkap kepada photo emulsion dan hardener fungsi untuk imej bertahan lama dan menutup mana-mana silkscreen yang tidak atau kurang terkena photo emulsion. Penggunaan hardener adalah pilihan. Jika bekas photo emulsion telah dibuka ia boleh bertahan sehingga 6 bulan dan jika dicampur sensitizer tahan 3 bulan.

Proses coating hendaklah dengan kapasiti cahaya yang minima. Pastikan kain silkscreen bersih dan boleh menggunakan squeegee atau alatan khas (scoop coater) untuk meyapu atau meratakan photo emulsion yang telah disediakan. Sapukan secara rata keatas permukaan silkscreen. Boleh menyapunya di bahagian hadapan sahaja ataupun di kedua-dua belah silkscreen. Setelah selesai, blok silkscreen tersebut hendaklah dikeringkan sekurang-kurangnya selama 1 jam (pastikan ianya benar-benar kering) atau dikerigkan di tempat yang tidak bercahaya atau kadar cahaya yang rendah. Lekatkan paku memo di bahagian hadapan silkscreen dalam proses pengeringannya. Pastikan letak bahagian hadapan mengadap ke bawah (imej mengadap ke bawah) dan tidak menyentuh permukaan lain semasa proses pengeringan.

Penetapan cahaya untuk memindahkan imej ke atas silkscreen yang telah siap disapu dengan photo emulsion adalah bergantung kepada cara bagaimana ianya didedahkan. Lekatkan imej di bahagian hadapan blok silkscreen dengan menggunakan pelekat (tape) jernih atau lutsinar. Contoh dedahan cahaya dengan lightbox, kalau matahari terik mungkin kurang lagi minitnya (mengikut kesesuaian saiz dan cahaya.

Setelah tamat tempoh dedahan cahaya, photo emulsion akan ditanggalkan. Ratakan air dahulu ke atas permukaan silkscreen selama 30 saat sehingga 1 minit atau sehingga nampak imej. Kemudian halakan air samada menggunakan spray ke arah imej. Biarkan blok kering. Jika berlaku kerosakan imej semasa proses ini berlaku, kerosakan boleh menampal (seperti lubang) dengan menggunakan photo emulsion ke atas silkscren, kemudian biarkan ianya terkena cahaya matahari selama beberapa minit kemudian membasuhnya (seperti proses menanggalkan photo emulsion) Boleh memadam tetapi tidak boleh menanggalkannya terutama jika imej tersebut kecil. Jika berlaku kerosakan teruk kepada silkscreen boleh membasuhnya dengan menggunakan remover atau cuci dengan clorox (mungkin silkscreen tidak tahan lama).

Kini boleh mencetak imej silkscreen. Jangan biarkan warna berada terlalu lama di atas silkscreen kerana warna boleh mengeras dan akan menutupi bahagian silkscreen. Pastikan terus membasuh blok silkscreen setelah selesai kerja-kerja yang telah dilakukan, begitu juga dengan squeegee serta alatan yang berkaitan. Jemur dan biarkan sehingga blok kering.

Rujukan
http://ardila-adilacetakan.blogspot.com/2011/11/cetakan-stensil-saring-sutera.html
http://rexhanif.blogspot.com/2008/12/cetakan-sutera-saring.html

Monday, May 21, 2012

Penerangan Fungsi Barang

BARANG
PENERANGAN

PHOTO IMULTION
Berwarna purple@hijau kena campur dengan sentitiser. Nisbah 10.
SENTITISER
Berwarna kuning @oren kena campur denga Photo Imultion Nisbah 1.
RUBBER DYE120
Dye yang boleh dicampur dengan pigment color(untuk bancuh dye sendiri mengikut warna kesukaan anda)
Rubber Dye 120
RUBBER DYE200
Tidah boleh di campur denga pigment color (Dye sebagai warna putih sahaja)
White Colors Paste (200 code)
PIGMENT COLOR
Pewarna yang digunakan untuk bancuh dye, (dye 120)
Silk Screen Colors Paste (pigment)
HARDENER
Hardener adalah chemical yang digunakan sebagai  finishing block, bila blok siap dan nak pakai lama bolehlah sapu  hardener..block  anda akan tahan lama dan tidak tertanggal imagenye walaupun banyak cetakan yang dilakukan.


Silk Screen Chemicals
SEKUJI
Alat sapuan dye ke baju
Squeegee With High Grade Rubber
Table  Glue
Gam yang digunakan untuk pegang  baju. Baju tidak akan bergerak
Table Glue
KAIN MESH(SUTERA SARING)
Kain yang digunakan untuk penghasilan bolk
Woods Frame With 1200 Mash
Coater
Alat Sapuan cecair camuran ke blok
 Silk Screen Scoop Coater

Nota:-
gambar rujukan sahaja..tetapi hampir sama dengan barangan kami..cuma pembungkusan berbeza..TQ.

Wednesday, May 16, 2012

Coretan hari ini.

Tambah nilai untuk  tambah duit..



Konsepnya senang sahaja,..

Situasi 1
Anda jual pisang yang belum digoreng berapa RM??

Situasi 2
Anda jual pisang yang telah di process menjadi produk semestinya harga jual lagi tinggi :-)


"adalah wajib bagi kita mencari rezeki yang halal, dlm masa yang sama ada keuntungan"

Monday, May 14, 2012

Wonderson9 T-shirt design..terbaik..



Angle 1


Angle 2

Tinggal satu lagi design on progress meterial  tak cukup lagi hehe..harap besabar yer :-)

Cop tuala



yang ni nazri punya..done testing..

Design baju kelaurga ainsha




 (wife version)



 (Husband version)

nice design..high value..

e-book silkscreen percuma

LANGKAH 1

APA ITU MEJA EXPOSES?

Meja expose adalah teknik pengcahayaan ultra UV keatas blok yang talah di sapu campuran SENSITISER & PHOTO EMULTION. Cadangan meja expose yang effective



  1. 5-6 biji   lampu kalimatan
  2. Cermin ketebalan 5mm
  3. Jarak lampu dan cermin 2”
  4. Tempoh expose( letak blok atas cermin) 3 minute.






LANGKAH 2 

Penyedian blok kayu



Cadangan size  A4 @ A3
Jika selesai membuat blok kayu ini, staplerkan  sutera saring  mengikut saiz blok. Semas stapler pastikan kain tersebut betul-betul tegang dan tidak beralun (penting bagi memastikan dye akan turun dengan senang)


Toturial 1: Contoh  Pemasangan Kain MESH






LANGKAH 3 

Campuran SENSITISER & PHOTO EMULTION (perlu dilakukan didalam bilik gelap @ mentol warna merah kerana bila di campur ianya sensetif pada cahaya lampu putih dan cahaya matahari)




Nisbah campuran adalah
·         SENSITISER =1
·         PHOTO EMULTION =10

·         -Gunakan shrink & penyuntik ubat (ada jual kat farmasi senang nak sukat)
·         -Setelah selesai campur biarkan selama 10 minit bagi dia sebati sebelum menggunakanya.
·         -Setelah selesai boleh sapukan campuran tadi ke blok yang telah siap di pasang kain saring -sutera.(boleh menggunakan pembaris plastik untuk ratakan sapuan)


Toturial 2: Cara sapuan photo imultion + sentitiser ke block




LANGKAH 4

Persedian untuk expose blok keatas meja expose.

·         Blok yang telah di sapu dengan campuran tadi keringkan dengan menggunakan Hair Deyer @ kipas.
·         Print design yang diinginakan kepada hitam putih. Pastikan warna nya tidak tembus cahaya (jika tidak susah nak tanggal)
·         Letakah  design yang telah di print tadi keatas meja expose. Tuangkan sedikit minyak masak keatas kertas tersebut untuk menjadikan ianya transparent.
·         Ambil blok yang telah kering tadi letakan keatas design anda. Tutup dengan kotak@ kertas keras seterunya tindih dengan benda berat agar kain bock betul-betl rapat dengan design anda.
·         Set kan masa 3 minit( bergantung kepada meja expose anda), setelah cukup masa angkat blok anda dan basuh dengan menggunakan air paip. Sehinggalah Nampak bayang-bayang desing anda(ghost image).
·         Untuk meanggalkan tempat-tempat yang kecil gunakan spray pam tangan (RM 2.50 jer).
·         Akhir sekali bilas blok anda dan biarkan kering dibawah sinar matahari (selelok-eloknya biakan selama 1 hari agar blok betul-betul kering)
·         Last sekali anda boleh gunakan blok tersebut untuk sapuan dye ke baju..Tamat.. 







Toturial 3: Cara exposed image ke block


Toturial 4: Cara cuci block yang sudah di exposed


Toturial 5: Cara cuci block untuk recycle block (yang ni pakai photo imultion remover)



Toturial 6: Tahap advance cetak baju..amacam ada berani??







Terbitan AC Jaya Trading, hanya RM10 untuk 100 orang pertama sahaja!
cepat sebelum harga kembai normal.Tidak rugi dalam pelaburan ilmu..



Ringkasan EBook 
Ebook bermaksud buku yang ditulis secara softcopy, ianya berbentuk pdf, ciri-ciri buku panduan ini mengandungi  27 halaman mukasurat, yang mengandungi, sejarah silkscreen, Penyedian meja expose, model cadangan  & meterial, Penyedian block kayu(frame),Cara pemasangan sutera saring(mesh900), Cara sapuan Photo Imulation + sentitiser, cara expose image ke block, Cara mencuci image yang telah di expose, process kekemasan block dan touch-up, cara sapuan dye dengan betul, teknik penggunan 2 tone warna, Cara memcuci blok selepas digunakan, Rahsia biness cetak baju. amat sesuai kepada yang baru ingin berjinak-jinak dengan ilmu silkscreen.(Basic Step)


JIKA BERMINAT BOLEH BANKIN KE 
MOHD SHANUSI BIN MOHD AL-SHAREE
MAYBANK (164294281482 )
SHANUSI_ALSHAREE@YAHOO.COM



*Selepas pembayan sila emailkan detail pembayan kami akan emailkan softcopy sejurus pembayan telah dibuat

Mula dijual hari ini 12/12/12








 Nota
  "Untuk rujukan yang lebih jelas boleh order kit permulaan tersebut. PERCUMA CD manual (versi video) cara menggunakan  kits asas silk screen A-Z" CD tersebut telah merangkumi keseluruhan kursus (RM350 Jika kursus emm untung ke rugi ek??)






Cara menggunanakan blok yang dah siap


Video 1
video


Video 2
(JOM tengok berapa helai dia dapat siapkan dalam masa 3 minit??
harga sehelai dlm RM 18-20 sehelai huhu terbaik..)

video

Persedian SEBELUM dye baju.
1. Sediakan kertas keras atau plyawood untuk alas baju (penting bagi memastikan baju rata dan aligment tak lari)
2. Sediakan table glue (gam yang di sapu ke  kertas  keras atau plyawood gam tersebut akan pegang baju supaya berada pada kedudukan asal, penting untuk sapuan kali kedua dan seterusnya)



Persedian SEMASA dye baju.
1. Alas baju dengan kertas keras atau plyawood
2.Masukan dye keatas blok, lepas itu ratakan menggunakan sekuji..pastikan sapuan dye adalah rata dan kemas..
3. jika sapuan anda tidak tebal, dan ingin membuat sapuan kali kedua, sila keringkan baju menggunakan hair dryer/kipas angin/ jemur dibawah sinaran matahari. lepas itu boleh sambung untuk sapuan kali kedua..(tp kena pandai-pandai lah letak blog tu..takut dia lari making..)


Persedian SELEPAS dye baju.
1. simpan lebihan dye kedalam botol (boleh guna lagi lepas ni).
2.Cuci blok anda dengan air bersih, dan menggunakan sabun (boleh sental pelahan-lahan menggunakan span, cuci sebelum dye kering untuk mengelakan blok anda tersumbat, kalau rajin cuci blok anda boleh guna sampai bila-bila)


Nota:
percetakan baju ni memang seronok apabila kita tengok hasilnya. tp seperti biasa anda tidah akan terus expert, kena belajar melalui pengalaman, contohnya cara sapuan , penggunaan sekuji(penyapu dye), jenis baju @ kain  yang sesuai dan sebagainya.

"Setiap kejayaan terbit dari sebuah kegagalan"
Saya boleh buat..saya yakin ANDA Juga BOLEH..yang penting minat jer.. so apa lagi kawan-kawan jom la try..

TQ pada kawan-kawan kita yang bagi cadangan info..


Wednesday, May 9, 2012

Atkiviti semalam

Malam tadi dapat siapakan 2 blok baju alahamdulillah. tinggal satu jer lagi. tapi meterial pulak tak cukup hehe..plan minggu ni nak siapkan frame holder dapat selesaikan banyak masaalah nanti pada masa hadapan..

A gift design..nice..


Design request from mohd nazri Wahab, gift from  practical student.. hope you liked..
save money saved budget..


Monday, May 7, 2012

Photography Design


new design for our customer.. implementation will done by next week..TQ sham.

Tuesday, May 1, 2012

Tq to Mr bakri who was buy our equipment on 31 april 2012. hope success in your new business.

SET ASAS CETAK BAJU A (TEOH CHIN , SELANGOR)

Berminat membeli barangan cetak baju #CETAKBAJUSENDIRI #BUATDUIT Seperti ini? Daftar & login di portal rasmi kami ...