Saya juga bergelar graduan,
Zaman sekarang ini, amat susah nak cari kerja..Jika ada segulung jazah belum tentu kita boleh dapat kerja, Rasa bersyukur and happy sangat bila dah dapat kerja, Tapi timbul pula masalah lain iaitu pendapantan/gaji mesti jer rasa tak cukup bila tiba hujung bulan.. akhirnya anda berhasrat untuk mencari kerja part time..so ini lah peluang anda mudah dan flexsible.. kedai?? boleh operate kat tepi dapur jer hehe..cuba sekarang...kalau tak anda yang akan rugi..kenapa perlu pilih bidang cetakan?? kerana keuntungan dari 30%,60% & 100%.. tak percaya boleh tgk kat Ac Pecah Rahsia ni pengalaman saya sendiri.. korang leh cuba..usha berterusan + keyakinan + doa = kejayaan. Mulakan langkah pertama anda dengan membeli SET ASAS SILKSCREEN kami.

Monday, April 9, 2012

APA ITU CETAKAN SILK SCREEN?

APA ITU CETAKAN SILK SCREEN
Sambungan dari topik saya sebelum tadi berkaitan cetakan kaedah heat transfer, sekarang saya ingin berkongsi dengan anda mengenai satu lagi kaedah cetakan yang sangat popular digunakan bagi industri pencetakan iaitu CETAKAN SILK SCREEN.

APA ITU CETAKAN SILK SCREEN?

Silk Screen atau dalam Bahasa Melayunya  Saring Sutera. Kaedah ini melibatkan beberapa proses kerja yang boleh saya kelaskan kepada lima proses iaitu:-
Imej/Gambar - Proses pertama ini adalah proses mencipta gambar/grafik, mengasingkan warna dan mencetak gambar/grafik pada filem.
Blok - Proses ini adalah proses membuat blok segi empat mengunaakan kayu atau besi kemudian menegangkan kain sutera pada blog tadi. satu bahan khas digunakan untuk membuat lapisan pada blok disapukan kemudian dibiarkan kering ditempat yang kadar pencahayaanya adalah minimum/gelap.
Pemindahan imej/gambar - Proses seterusnya ialah memindahkan imej/gambar yang telah dicetak pada filem dalam proses pertama tadi kepada blok yang dibuat dalam proses kedua menggunakan prinsip pendedahan pada cahaya. Setelah imej/gambar berjaya dipindahkan, blok tadi di cuci untuk meneruskan proses terakhir iaitu proses dye.
Dye - Proses terakhir ini adalah menyapu dye pada blok untuk membuat imej/gambar pada baju yang kita mahu cetakan dibuat. Setelah siap, dye dikeringkan dan siap untuk digunakan.
Pengemasan - Proses ini jarang dilakukan  bagi kebayakan pembuat industri ini atas sebab tertentu, walaubagimanapun bagi saya proses ini amat penting bagi menjamin kualiti cetakan yang cantik dan kemas. Saya menggunkan mesin pemanas Heat Tranfer untuk memastikan imej dicetak licin dan rata pada permukaan baju. Selain itu proses ini juga menjadikan cetakan menjadi lebih kuat dan tidak pecah/merekah di kemudian hari.
Kaedah silk screen ini boleh membuat cetakan berasaskan air, cetakan getah (rubber dye), cetakan timbul (emboss dye), cetakan pantul cahaya, cetakan baldu dan beberapa cetakan lain. Cetakan menggunakan Rubber Dye adalah antara kaedah yang paling digemari sepanjang penglibatan saya dalam industri ini.

Cetakan kaedah Silk Screen ini memerlukan agak banyak bahan dan peralatan antaranya peralatan membuat blok, peralatan pemindahan imej, kain sutera, dye, pigment (warna) dan beberapa bahan lain.

Kaedah ini memerlukan ketelitian yang tinggi bagi menjamin kualiti imej cetakan. kaedah ini juga adalah tidak sesuai bagi cetakan yang sedikit memandangkan proses kerja yang panjang bagi mendapatkan sesuatu cetakan yang kita inginkan.

Pihak industri yang menjalankan pernagaan ini biasanya menetapkan bilangan tempahan minimum bagi mendapatkan khidmat cetakan silk screen. Harga cetakan juga adalah berbeza mengikut imej/gambar, bilangan warna dan saiz cetakan imej/gambar yang anda inginkan. Harganya juga bergantung pada jenis cetakan dye yang anda pilih.

Sekian dulu perkongsian saya berkaitan Silk Screen buat kali ini. Diharapkan pendedahan ini dapat memberi sedikit sebanyak pengetahuan kita bersama.

Bagi anda yang ingin mendapatkan khidmat cetakan Silk Screen. Kami ada menawarkan perkhidmatan ini dengan menghubungi kami di shanusi_alsharee@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Pembekal alatan cetakbaju sendiri berserta CD Manual | Menerima tempahan cetak baju | Kursus Asas Cetak Baju Sendiri

Sila lawati portal kami untuk sebarang semakan harga, senarai barangan, Order & Pembayaran www.cetakbaju2u.biz
hotline:- 019-6920509

TAHNIAH!!!

Kerana anda berusaha untuk mengetahui satu teknik cetakan yang amat menarik lagi menguntungkan iaitu teknik cetakan 'silkscreen' untuk t-shirt.Teknik ini juga dikenali sebagai teknik cetak ajaib kerana tanpa menggunakan mesin atau sebarang peralatan canggih anda masih mampu serta berpeluang mencetak gambar-gambar menarik yang anda hasilkan sendiri dan tidak terdapat di mana-mana kedai.Kini anda berpeluang merialisasikan lukisan dan gambaran anda sendiri di atas t-shirt, seluar, tuala, beg, topi dan apa sahaja yang anda inginkan.wow!! Sungguh mengagumkan dan kini anda sudah tentunya tidak sabar untuk mempelajarinya.

"All item copyright by cetakbaju2u.blogspot.com"